Zaterdag 4 maart 2017
geschreven door Ine van den Broek-van Hilst

FOTOBOEK
van losse, gerilde bladen met verlijmde rug,
doorgeregen koord of busschroeven
en opgezette platten.
Dat was het project waar we de vorige maand mee aan het werk zijn gegaan.
(zie verslag februari 2017).
Fem, Bert en ik hebben het fotoboek thuis verder afgemaakt en kunnen nu de resultaten laten zien.
Fotoboek van Bert.
De spinragvellen heeft hij een paar millimeter binnen de kop-, staart- en voorsnede van de fotobladen verwerkt en de 3 zijden kartonblad steken overal even ver uit t.o.v. het spinragpapier. Prachtig geslaagd. De nestelringen voor het doorrijgen van het koord in het ruggedeelte vormen een mooie afwerking van de gemaakte gaatjes. Een goed idee om na te volgen!
Bert heeft dit boek speciaal gemaakt om er zijn afdrukken van de gegraveerde plaatjes in te plakken. Voor de titelplaat op het voorplat heeft hij een groot stuk goudfolie op een stuk linnen gelegd en daaroverheen een stukje reliëfkarton van een gebaksdoos. Zo kon er een mooi effect ontstaan in de folie terwijl hij dit geheel op 110 graden in de pers verwerkte. Vervolgens deed hij dit nog een tweede keer om een effect van een graveerplaatje te creëren, zoals links boven op de detailfoto te zien is. Daarna drukte hij de letters met zwarte folie. Om nog meer effect te scoren, bewerkte hij tenslotte het geheel nog eens met een kwast.
Op het vliegend schutblad drukte hij de tekst in koperfolie op een stukje linnen, waardoor de structuur van het linnen zichtbaar is in de letters.

Fotoboek van Fem.
Fem maakte dit fotoboek speciaal voor het inplakken van de diverse door haar gemaakte en geslaagde gelli-prints. Van de minder geslaagde prints sneed zij repen en verwerkte die al vlechtend voor de decoratie op het voorplat.

Fotoboek van Ine.
Ik maakte dit fotoboek om er de foto's en het verslag van onze 'BBC-Groningen-dag' in te verwerken. Mijn sjabloondruk 'droomstad' die ik op de workshop in het GRID maakte op een iets groter vel dan een A3 heb ik gescand naar een kleiner formaat, ingelezen in CorelDraw en er de titel: Groningen 15 januari 2017 in gezet. Daarna het geheel afgedrukt op een inkjetprinter. De kleuren zijn iets vervaagd door deze actie.
Het koord dat ik gebruikte om door te rijgen verliep in de kleuren rood, groen, geel en blauw. Op het voorplat zijn geel en blauw te zien, op het achterplat rood en groen en het verloop paste toevallig precies tussen de gaatjes!


SJABLONEER-TECHNIEK À LA HENDRIK WERKMAN
Een paar bbc-leden hebben in januari jl. in het GRID in Groningen de workshop Werkman techniek gevolgd. Ze waren zo enthousiast dat ze voorstelden een werkdag aan deze techniek te besteden. Er werd afgesproken als thema NATUUR toe te passen en de resultaten in een boek of boekband te verwerken.
Zo gezegd zo gedaan, dus vandaag is er volop geëxperimenteerd. In Groningen werkten we met drukinkt en linorollers, maar vandaag heeft iedereen acrylverf met verfrollertjes, zonder het afgesproken te hebben! Ik had wel wat plastic kuipjes met drukinkt meegenomen die al jaren op de plank stonden, maar helaas was alle inkt uitgedroogd en niet te gebruiken. Waarschijnlijk te danken aan de opslag in plastic, want in de paar glazen potjes zat nog wel goede drukinkt. En toen bleek ik de juiste rollers thuis te hebben laten liggen, dus heb ik ook maar met acrylverf gewerkt.

Uitgerolde acrylverf.

Fem nam thuis al wat proeven met allerlei soorten verf en rollers, maar de resultaten bevredigden haar niet. Uiteindelijk kwam ze op het idee om te gaan tamponeren en dat leverde resultaten die helemaal naar haar zin waren.
Ze wil een dieren-gedichtjesboek maken, waarbij ieder katern bestaat uit een gedicht op doorzichtig papier, met een smal randje geplakt op een 225 grams dubbel gevouwen groen papier. Op de voorkant van het dubbele blad tamponeert ze het dier, dat dan door het doorzichtige blad zichtbaar is. Binnen in het dubbele blad komt hetzelfde dier, maar dan in vele kleuren: in elkaar, op elkaar en naast elkaar. En deze collage wordt dan wel uitgevoerd in de sjabloontechniek met acrylverf en een schuimrubber verfrollertje.
Fem
werkt in een gestaag tempo door en in de loop van de middag zijn alle voor-kanten klaar, maar nog niet droog genoeg om binnenin te gaan sjabloneren.


Sjabloneerwerk van Fem.

Jopie was niet in de gelegenheid de workshop in Groningen te volgen, maar heeft er het een en ander over gelezen en thuis diverse sjablonen uit plastic sheets gesneden. Met de verfroller brengt ze eerst kleur voor een achtergrond aan en pas als die droog is, creëert ze allerlei interessante sjabloon-collages van mannen, bomen, en bamboe.

Rollen met acrylverf over het boomsjabloon.
Even de resultaten bekijken.


Opzet van een mannen-collage.

Bamboebos van Jopie.

Marjolein gaat een seizoenen-leporello maken met bomen in de diverse jaargetijden. Vandaag houdt ze zich bezig met allerlei proefdrukken om tot de juiste kleurstellingen te komen. Ook zij rolt eerst kleur uit voor een achtergrond, voordat ze met sjablonen aan het werk gaat. Marjolein heeft sjablonen van karton gemaakt die ze voor de houdbaar-heid bespoten heeft met lak. Dat werkt prima en de bomen die ze sjabloneert zien er goed uit. Met de sjablonen van dikker papier is ze niet tevreden. Als ze er dan met de roller over gaat, bollen de sjablonen aan de randen op en worden de randen van de afdruk niet strak. Er loopt wat verf onder.
Wij wijten het aan het nat worden van het papier en dus het uitzetten ervan, maar Marjolein komt tot de conclusie dat zij de rollertjes tussendoor niet uit had moeten spoelen. Ze heeft ze wel steeds zo goed mogelijk uitgeknepen, maar toch zat er waarschijnlijk nog te veel water in en is dat de reden dat die latere afdrukken niet mooi strak werden. Ook de boom die ze in een later stadium afdrukte had geen mooi strakke randen meer.


Bomen van Marjolein.

Bert is van plan de evolutie van de natuur in beeld te brengen en is druk bezig met het snijden en knippen van sjablonen uit wat dikker plastic.
Maar, oei, daar krijg je pijn in je vingers van! Dus wordt het werken in etappes.

Bert knipt sjablonen.

Jan maakt een begin voor een compositie van planten en vogels rondom een boom met sjablonen uit dun plastic gesneden.

Ontwerp van Jan.

Ik heb ooit voor mijn eindexamen kweekschool een werkstuk over het bos geschreven en vond dat totaal uit elkaar liggend terug in de kast. Mooi project om opnieuw in te binden nu we als thema 'natuur' gekozen hebben! Daarom ga ik nu ontwerpen maken voor de voorkant van het voorplat.
Eerst rol ik achtergronden in kleur uit en daarna werk ik zowel met de positieve als negatieve sjablonen die ik uit plastic sheets gesneden heb.

Bos-collages van Ine.

De dag vliegt voorbij en we zijn nog lang niet klaar met experimenteren als het tijd is om op te gaan ruimen.
Conclusies die we vandaag trekken:
- sjablonen van plastic sheets kun je hergebruiken.
- sjablonen van plastic kun je reinigen onder de kraan als er acrylverf gebruikt is.
- sjabloneren met acrylverf gaat uitstekend.
- voor de verschillende kleuren gebruik je ook verschillende rollertjes.
- tussendoor moet je de rollertjes beslist niet uit gaan spoelen. Ze blijven dan te nat.
- als je achtergronden in kleur opzet, moet je die eerst goed laten drogen.
- als de achtergrond droog is, werk je er pas met sjablonen overheen.
- de kleuren blijven zuiver als je de afbeeldingen tussendoor laat drogen.
- werk je nat in nat dan mengen de kleuren, hetgeen fraaie resultaten op kan leveren.